Vitajte

Vitajte na našom blogu Motocykle Slovensko.

16. 4. 2011

Ako si vybrať Váš prvý motocykel?

Veľa ľudí pri výbere svojho prvého motocykla nevie čo presne chce. Najčastejšou chybou je to, že sa necháte presvedčiť priamo na mieste, že tento motocykel je práve ten, ktorý potrebujete.

V prvom rade zvážte základné údaje ako je vek, hmotnosť a životný štýl, ktorým žijete. Ak si na začiatku určíte základné podmienky nestane sa Vám, že budete musieť doplácať za doplnkovú výbavu, alebo ľutovať svoju kúpu.

Zvážte čo naozaj potrebujete. Pokúste sa určiť ako budete Váš motocykel používať. Bude to Vaše hlavné vozidlo? Koľko krát týždenne ho budete používať? Ako ďaleko budete cestovať? Budete pravidelne jazdiť s extra váhou napr. ( batožina, spolujazdec )?

Berte takisto do úvahy kvalitu ciest a povrchov na ktorých sa so svojím budúcim motocyklom budete pohybovať.

Dôležitá je takisto aj ergonómia motocykla. Porovnajte rozmery motocykla s Vašimi telesnými proporciami. Motocykel si vždy pred kúpou rozmerovo otestujte. Táto časť je dôležitá hlavne ak chcete Váš motocykel používať na dlhšie trasy, alebo dlhé výlety. Nie je nič horšie ako sa cítiť na motorke nepohodlne a musieť na nej presedieť viac ako 1 deň.

Veľmi dôležitým bodom je triezve zváženie svojich moto skúseností. Ak sa chystáte na Váš prvý motocykel všeobecne sa neodporúča prekračovať hranicu obsahu 600cc. Je lepšie vytvoriť si základy jazdenia na motocykli na, ktorý sa nebojíte sadnúť si kvôli jeho výkonu.

Určite si koľko si môžte dovoliť. Najlepším riešením je pripraviť si rozpočet pred nákupom motocykla. Je dôležité nastaviť si svoj cenový strop a myslieť na to, že s nákupom motocykla prichádzajú ďalšie výdaje spojené s nákupom oblečenia, prilby, rukavíc, čižiem a ostatného príslušenstva. Na kompletnú výbavu v lepšej kvalite si musíte pripraviť približne 500 - 700 eur. Takisto myslite na krátke servisné intervaly  motocyklov a rýchle opotrebenie pneumatík, motorového oleja, brzdových doštičiek, ktoré Vám pripravia ďalšie výdavky.

Posledným rozhodnutím je rozhodnutie sa nad kúpou nového alebo "jazdeného" motocykla. Väčšinou je to posledná fáza nákupu Vášho motocykla. Často ju ovplyvňuje práve rozpočet, ktorý ste si predtým stanovili. Ak sa rozhodnete pre nákup nového motocykla budete odmenený spoľahlivosťou a dvojročným záručným servisom. Predajcovia Vám často ponúknu aj rôzne zľavy na príslušenstvo, prilbu a ostatné veci, ktoré k Vášmu novému motocyklu nevyhnutne potrebujete.

Ak ste limitovaný Vaším rozpočtom a na nový motocykel nemáte dostatok finančných prostriedkov nemusíte byť smutný. Aj medzi jazdenými motocyklami sa dajú nájsť veľmi pekné kúsky za skvelé ceny. Dôležité je motocykel kupovať od dôveryhodného zdroja a prípadne skúsiť zistiť nejaké údaje o jeho histórii. Veľkým plusom je ak pôvodný majiteľ má servisnú knihu so zaznamenanými opravami. Často to značí to, že sa majiteľ o svoj motocykel príkladne staral a každú opravu, alebo údržbu poctivo zaznamenal. Myslite na to, že u jazdených motocyklov je najazdených 50 000km asi to čo u auta 200 000. Ak je motocykel po nehode je potrebné skontrolovať rám motocykla, ktorý nesmie mať žiadne praskliny. Ak je rám prasknutý najčastejšie je potrebná jeho celková výmena čo predstavuje asi 50% z ceny motocykla. Nákup motocykla z druhej ruky je problematika veľmi rozsiahla preto Vám ju prinesieme v samostatnom článku.

Dúfame, že Vám pár týchto tipov pomôže pri výbere Vášho prvého motocykla.  Rady, tipy a veci na ktoré je potrebné dať si pozor pri nákupe "jazdenej" motorky už čoskoro.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára